Sabah stratejisi

Sabah stratejisi

Vakıf Katılım

Fed'in faiz artırımlarını daha düşük adımlarla gerçekleştirebileceği beklentileri ile ABD borsalarındaki pozitif görüntü haftanın ilk işlem gününde de devam etti. Nasdaq teknoloji endeksi %2 oranında yükseliş kaydetti. Bu sabaha bakıldığında ABD vadelileri yatay. Diğer yandan Avrupa vadelileri hafif alıcılı bir görüntü sergilerken, çoğu Asya borsası artıda. Bugün ABD ve Avrupa genelinde açıklanacak ocak ayı öncü PMI verileri, resesyon kaygılarının devam ettiği ortamda, yakından izlenecek. Yurtiçine bakıldığında; dün 5.569 seviyesine kadar çıkan BIST100 endeksi, seans sonuna doğru gelen yoğun satışlarla günü %1,56 kayıpla 5.404 seviyesinden tamamladı. 72 hisse günü ekside kapattı. Puan bazlı olarak endeksteki düşüşün neredeyse yarısı günü tabandan kapatan SASA ve HEKTS hisselerinden geldi. Kar satışını tetikleyen bu iki hissenin hareketleri bugün de yakından izlenecekken, aylık ortalamanın bulunduğu 5.315 civarı destek olarak izlenebilir. Yukarıda ise 5.480 bölgesi direnç konumunda.




 Makroekonomi

Yurt içinde, TÜİK tarafından ocak ayına ilişkin tüketici güven endeksi verisi yayınlandı. Buna göre, ocak ayında mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi aylık bazda %4,6 artışla 79,1 seviyesine yükseldi ve böylece Eylül 2021'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan ocak ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri TSİ 17.45'te takip edilecek. Aralık ayında imalat PMI, 47,7'den 46,2 seviyesine gerileyerek imalat sektörünün daralma hızının arttığına işaret etmişti. Aralıkta hizmet PMI da 46,2'den 44,7 seviyesine gerileyerek hizmet sektöründe daralma hızının arttığına işaret etmişti, böylece Mayıs 2020'den bu yana en sert ikinci daralmayı göstermişti. Ocakta ise imalat sektörü PMI'ın 46,2'den 46,8'e ve hizmet sektörü PMI'ın da 44,7'den 45,5'e hafif toparlanarak daralma hızlarının yavaşladığına işaret etmesi bekleniyor.

Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan ocak ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri izlenecek. Aralık ayında imalat PMI'lara bakıldığında Almanya'da, Euro Bölgesi'nde ve Fransa'da hafif yükselerek imalat sektöründe daralma hızının hafif yavaşladığına, İngiltere'de ise hafif gerileyerek daralma hızının arttığına işaret etmişti. Aralık ayında hizmet PMI'lara bakıldığında ise, Almanya'da, Euro Bölgesi'nde ve İngiltere'de hafif yükselerek hizmet sektöründe daralma hızının hafif yavaşladığına, Fransa'da ise hafif gerileyerek daralma hızının arttığına işaret etmişti. Ocak ayında ise, imalat ve hizmet sektörleri PMI verilerinde hafif toparlanma beklenmekte.

Almanya'da şubat ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi TSİ 10'da takip edilecek. Tüketici güvenindeki toparlanmada, Avrupa'da tüketicilerin enerji fiyatlarına yönelik endişelerinin son dönemde hafiflemesi ve Almanya'da hükümet tarafından tüketicilerin enerji maliyetlerini azaltmak için alınan önlemlerin beklentileri olumlu yönde etkilemesinin belirleyici olduğu görülmüştü. Tüketici güveninin -37,8'den -33 seviyesine yükselerek hafif toparlanmayı sürdürmesi bekleniyor.

Bunun yanında, TSİ 12.45'te ECB Başkanı Lagarde'ın ve TSİ 11.10'da ECB Yönetim Konseyi Üyesi Knot'un konuşmaları da, Banka'nın para politikasına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından takip edilecek.

Şirket haberleri

Anadolu ISUZU (ASUZU, Sınırlı Pozitif): Şirket, uluslararası pazarlarda büyüme hedefi doğrultusunda, Portekiz pazarında faaliyet göstermek üzere Nors Group bünyesindeki Auto Sueco ile distribütörlük anlaşması imzalamıştır. Auto Sueco firması Portekiz dışında Afrika pazarında da güçlü satış ağına sahip olup, bu işbirliği çerçevesinde Afrika pazarındaki fırsatların da değerlendirilmesi hedeflenmektedir. ASUZU hisseleri dün %10 yükseliş kaydetmiştir.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Nötr): Şirket, Borsa İstanbul'da pay başına 146 TL - 152 TL (ağırlıklı ortalama 149,18 TL) fiyat aralığından toplam 27 bin 500 adet nominal değerli KONTR payları geri almıştır. Bu işlemlerle birlikte, 23.01.2023 tarihi itibarıyla geri alınan payların toplam nominal değeri 340 bin 982 adet olup, bu payların sermayeye oranı %0,17049'a ulaşmıştır.

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Şirket'in %100 dolaylı bağlı ortaklığı Zorlu Jeotermal Enerji Elektrik Üretimi A.Ş., Manisa'da kurmayı planladığı Alkan-2 Jeotermal Enerji Santrali projesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na 10 MWm/10 MWe kurulu gücünde önlisans başvurusunda bulunmuştur.

Sektör haberleri

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında BJKAS.E ve EYGYO.E payları 24/01/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 23/02/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

VBTS kapsamında FLAP.E paylarında 24/01/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 23/02/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

Diğer şirket haberleri

CEO Event (CEOEM): Yeni Ve Eski Medya Reklam A.Ş. sahip olduğu 390bin TL'lik nominal hisseyi borsada işlem gören tipe dönüşüm için MKK'ya kaydettirdi. Şirketin ödenmiş sermayesi 44mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK'ya kaydettirilen söz konusu hisseler, ödenmiş sermayenin %0,9'unu oluşturuyor.

İşbir Sentetik (ISSEN): Türkiye'de ve dünyada değişen konjonktürel gerekçelerden dolayı, Hindistan Udaipur şehrinde yer alan %100 iştiraki Isbir Mewar Prıvate LTD. şirketinin önümüzdeki dönemlerde yapmayı planladığı kapasite artırımı ihtiyacına istinaden, mevcut fabrikasından Hindistan içerisinde %100 kapasite artırımına uygun daha büyük bir fabrikaya taşınması için kiralık veya satılık fabrika binası için araştırma çalışmaları yapmaya başlamıştır.
 
Mia Teknoloji (MIATK): Şirket'in 4Ç2022'de ana ortaklık net dönem karı 140,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 19,8mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.

Son çeyrekteki yüksek kar rakamıyla birlikte Şirket'in 2022 yılı toplam karı 330,7mn TL'ye ulaşmıştır. 2021 yılında şirket 54,2mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.
 
Reysaş GYO (RYGYO): Sermaye Piyasası Kurulu'nun Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği uyarınca; 2022 yılı içerisinde kamuya açıklanan son finansal tablolarda yer alan aktif toplamının %2'sini geçmeyen gayrimenkul alım işlemi 131,4mn TL olup, satım işlemi bulunmamaktadır. Reysas GYO aktifindeki gayrimenkul kiralama sözleşmelerimizin toplamı ise KDV dahil 736,1mn TL olarak gerçekleşmiştir.

VBT Yazılım (VBTYZ): Şirketin İnsan Kaynakları alındaki faaliyetinin artırılması amacıyla Vizyon Teknik Bilgi Sistemleri ve İnsan Kaynakları AŞ.  (Vizyon Teknik) paylarının bir kısmının satın alınması suretiyle Vizyon Teknik Bilgi Sistemleri ve İnsan Kaynakları AŞ.'ye iştirak edilmesi görüşmeleri tamamlanmış ve 23.01.2023 tarihinde Vizyon Teknik Bilgi Sistemleri ve İnsan Kaynakları AŞ.'nin % 50,00 oranındaki paylarının 5,5mn TL satın alınması sözleşmesinin imzalanmıştır. 

Faiz piyasaları

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 15 milyar TL'lik (%9'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 153 milyar TL oldu. 



Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 5 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 10 baz puana varan yükselişler görüldü. 

Günlük özet piyasa verileri


Kaynak: Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı