Ekonomideki daralma hızı yavaşlasa da devam etti

Ekonomideki daralma hızı yavaşlasa da devam etti

Vakıf Katılım



Ekonomideki Daralma Hızı Yavaşlasa da Devam Etti

Türkiye Ekonomisi 2019 yılı 2. Çeyreğinde yıllık bazda %1,5 daraldı (Konsensüs:-%2,0, Gedik Yatırım: -%1,5). Bu veriyle birlikte Türkiye Ekonomisi son 3 çeyrek dönemde üst üste daralma gerçekleştirmiş oldu. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH büyümesi 1Ç19'da geçen yılın aynı çeyreğine göre %1,4 daralırken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH bir önceki çeyreğe göre %1,2 büyüdü. 2Ç19'daki daralmanın ana belirleyicileri hanehalkı tüketimi ve yatırımlar olurken; net ihracat ve kamu harcamaları negatif baskının sınırlanmasını sağladı.

Üretim yöntemiyle büyüme yaklaşımında, tarım dışındaki tüm ana sektörlerin negatif katkı verdiği görülüyor. Yıllık bazda en hızlı daralma %12,7 (katkı: -0,9 puan) ile inşaatta gerçekleşirken, ikinci en yüksek negatif katkı 0,5 puan (yıllık değişim: -%2,7) ile sanayiden geldi.

(1) Yılın ikinci çeyreğinde yenilenen İstanbul seçimleri nedeniyle uzayan seçim belirsizliği, (2) olası ABD yaptırım riskine yönelik endişeler, (3) finansal koşullardaki sıkılık, (4) TL varlıklarda gözlenen yüksek oynaklık, (5) 9 günlük bayram tatili nedeniyle azalan iş günü sayısı ve (6) önceki yılın aynı döneminde kaydedilen potansiyelin üzerindeki büyüme performansı gibi unsurlar, bu dönemde gözlenen daralmanın ana belirleyicileri olarak sıralanabilir.

Yakın dönemde açıklanan öncü büyüme göstergeleri, her ne kadar henüz ikna edici seviyelerde olmasa da, dipten dönüş sinyalleri vermekte. Temmuz ayı sonunda TCMB'nin gerçekleştirdiği güçlü faiz indirimi ile yılın geri kalanında faiz indirimlerini sürdüreceği yönündeki beklentiler finansal koşullardaki sıkılığın azalacağının bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.

TL'deki görece istikrarlı seyir ile ekonomik büyüme tarafında baz etkilerinin yılın ikinci yarısı itibariyle olumluya dönecek olması (ekonomik büyüme hızı 3Ç18'de +%2,3, 4Ç18'de -%2,8) gibi gerekçelerle yılın kalan bölümünde büyümede kademeli toparlanma görüleceği yönündeki beklentimizi koruyoruz. 2019 yılının tamamı için ekonomik büyüme tahminimiz +%0,7 seviyesinde.



Gedik Yatırım