Çinli temsilciden yeni Soğuk Savaş tehlikesi uyarısı

Çinli temsilciden yeni Soğuk Savaş tehlikesi uyarısı

Vakıf Katılım

Çin’in BM’deki Daimi Temsilcisi Zhang Jun, BM Güvenlik Konseyi'nde Ukrayna sorunuyla ilgili dün düzenlenen oturumda, dünyanın "yeni bir Soğuk Savaşa" kaymasına asla izin verilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Zhang Jun, Ukrayna krizi ve son dönemde uluslararası arenada yaşanan bir dizi gerginliğin, küresel stratejik istikrarı korumak ve dünyanın yeni bir Soğuk Savaş’a kaymasını önlemek için kışkırtma, bölünme ve çatışmaları arttıran her türlü girişime karşı uyanık olunması gerektiğini gösterdiğini belirtti.

Zhang, gerçeklerin, Soğuk Savaş zihniyeti ve bloklar arası çatışmaların önlenmesi, ayrışma ve taraf seçmeden kaçınılması, çifte standartların uygulanmasına karşı çıkılması gerektiğini kanıtladığını ifade etti.

Zhang, Çin’in öteden beri başka ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğününe saygı gösterdiğini, kendi egemenliği ve toprak bütünlüğünü de kararlılıkla savunacağını vurguladı.

Çin’in Ukrayna sorunundaki tutumunun daimi ve açık olduğuna dikkat çeken Zhang, uluslararası insani hukuka uyularak, sivillere ve sivil tesislere yönelik saldırıların önlenmesi, Ukrayna mültecilerine yardım sağlanarak çatışmaların küresel tahıl, enerji ve finans istikrarına getirdiği etkilerin azaltılması, krizin diplomatik yollarla çözülmesinin sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı