Küresel piyasalar

Küresel piyasalar

Vakıf Katılım

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, öne çıkan resesyon endişelerine ek olarak karışık gelmeye devam eden şirket finansallarının etkileriyle satış ağırlıklı karışık bir seyir izledi. Olası bir durgunluğa karşı endişeler yayılırken, yatırımcılar son çeyrek şirket finansallarını değerlendiriyor. Bilançolar cephesinde ABD'li teknoloji şirketi IBM'nin geçen yılın dördüncü çeyreğinde elde ettiği gelir, bir önceki yılın aynı dönemine göre değişim göstermedi ve 16,7 milyar dolar oldu. Şirketin net kârı 2022 genelinde yıllık yüzde 71,5 azalışla 1,6 milyar dolar olarak kaydedildi. Şirket yönetimi tarafından yapılan açıklamada da şirketin global işgücünün %1,5 azaltılacağı belirtildi.

Faiz beklentilerine hassasiyeti yüksek olan 2 yıllık tahvil faizleri %4,12 seviyesine, 10 yıllık tahvil faizleri de %3,44 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 0,12 puan yükselişle 19,08 seviyesinde gerçekleşti. Nasdaq endeksi %0,27 değer kaybederken, S&P 500 endeksi %0,02 düşüş 4.016,22 seviyesine geriledi. Dow Jones endeksi ise %0,03’lük ılımlı artış gösterdi. Avrupa cephesinde de İfo beklentiler endeksi Ocak ayında 83,2'den 86,4'e yükselirken, İfo iş dünyası endeksi Ocak'ta 90,2'ye yükseldi. Aralık'ta endeks 88,6 değerini almıştı. Böylece Almanya'da iş dünyası güveninde iyileşme 4. ayda da iyileşme devam etti. İmalat firmaları için mevcut memnuniyetin ve geleceğe yönelik iyimserliğin arttığının sinyallerini veren Alman İfo iş iklim endeksinin iyileşmesinde resesyon endişelerindeki azalma etkili oldu. Avrupa piyasaları, Almanya’da iş duyarlılığının iyileştiğini ve Avro bölgesi hizmet ve imalat faaliyetlerinde artış olduğunu gösteren verilere rağmen günü düşüşle tamamladı.

Almanya’da Dax endeksi %0,08 düşüşle 15.081,64 puana sınırlı gerilerken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0,16 azalışla 7.744,87 puana indi. Fransa’da ise CAC 40 endeksi %0,09 düşüşle 7.043,88 seviyesinden kapandı. Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında yatırımcıların ekonomik verileri sindirmesiyle pozitif eğilimin bir miktar ağırlıklı olduğu karışık bir seyir takip ediliyor. Hong Kong cephesinde traderların Ay Tatili’nden dönmeleri ile doların son 9 ayın en düşük seviyesine gerilemesi ve Fed’in faiz artırım patikasının sonuna yaklaşıldığı yönündeki iyimserliğin yansımaları görülüyor. Bu çerçevede Hang Seng endeksi %2,02 artarak bölgedeki kazançlara öncülük ediyor. Kospi endeksi de %1,00 artıda. Nikkei endeksi ise Bank of Japan’in küresel trendin tersine genişlemeci para politikasına bağlılığı konusundaki ısrarlarının etkisiz kalacağı yönündeki görüşlerle tahvil faizlerinin %0,46’ya yükselerek üst sınıra yaklaşması sonucunda satıcılı seyir izliyor.

ABD vadeliler cephesinde ise, Tesla’nın güçlü gelen son çeyrek finansalları öncülüğünde alıcılı seyir görülüyor. ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın geliri, geçen yılın son çeyreğinde 24,3 milyar dolarla, net kârı da 3,7 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştı. Bugün ABD’de Aralık ayı çekirdek dayanıklı mal siparişleri ile yeni konut satışları ve 4. Çeyrek GSYH tahminleri takip edilecek. Yarın ise Japonya TÜFE ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması, İngiltere’den çekirdek kişisel tüketim ve ABD’den askıda konut satışları verileri izlenecek. Gelecek gündemde neler var? Yarın ise Japonya TÜFE ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması, İngiltere’den çekirdek kişisel tüketim ve ABD’den askıda konut satışları verileri izlenecek.

Dün piyasalarda neler oldu? BIST 100 endeksi dün de satış baskısında kalmaya devam etti. BIST 100 endeksi güne yükselişle 5.403,74 seviyesinden başladı. Endeks gün içinde en düşük 5.103,30 seviyesini test ederken gün sonunda 5.297,77 seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. BIST 100 endeksinin toplam işlem hacmi 112 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi %3,17, sanayi endeksi ise %1,21 değer kaybetti. Bugün ne bekliyoruz? Kar satışlarının devam ettiği BIST 100 endeksinde, zayıflama eğiliminin ılımlı devam edebileceğini tahmin ediyoruz. Yurt içinde de bugün TCMB tarafından yayımlanacak olan üç aylık enflasyon raporu takibimizde olacak. Gelecek gündemde neler var? Haftanın devamında yurt içi tarafta öne çıkan bir başlık bulunmuyor.

ABD’de MBA mortgage başvuruları verisi haftalık %7 artış olarak açıklanırken, ABD’nin bazı önde gelen firmaları ise şirket büyüme beklentilerini düşürdüğü GOÜ para birimlerinin ABD Dolar’ı karşısında karışık seyir izlerken, Dolar Endeksi 101,9 seviyesinde fiyatlandı. Küresel tahvillerde benzer karışık görünüm izlenirken, ABD 10 yıllık gösterge tahvil faizi 2 bp azalışla %3,43, Almanya 10 yıllık tahvil faizi 3 bp azalışla %2,13 seviyesinden işlem gördü. Türkiye Hazine döviz cinsi verim eğrisinde kayda değer değişim izlenmezken Eylül 2033 vadeli Eurobond faizi %9,11 seviyesinde yatay seyretti.

Yurt içi TL tahvi piyasasında BİST Kesin Alım Satım Pazarı işlem hacmi 4,8 milyar TL’ye gerilerken, 2 yıl vadeli gösterge tahvil bileşik faizi 7 bp azalışla %10,30, 10 yıl vadeli gösterge tahvil faizi ise 8 bp artışla %10,16 seviyesinden günü tamamladı. TL likidite tarafında TCMB 5 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 62 milyar TL olarak yenilerken, APİ ile haftalık repo fonlama tutarı 205 milyar TL seviyesinde yükseldi.

Aynı gün valörlü swap işlemlerinden 3,4 milyar TL ilave fonlama sağladı. FED’in gecelik ters repo imkanından faydalanılarak FED’e parkedilen tutar fonlamadaki arz talep dengesizliği ve FED’den beklenen agresif faiz artırım beklentileri ile varlık almak yerine likitte kalma isteğinin etkisiyle artmaya devam etmiş 2022 yılı 2,55 trilyon Dolar ile zirve seviyeye ulaşmıştı. Önümüzdeki dönemde FED’in pivota ulaştığı beklentileri ile yüksek faizli hazine ihalelerine doğru geçen kaynağın etkisiyle FED’e parkedilen tutar azalmaya devam etmesi muhmel görünüyor.

Hazine ve Maliye Bakanımız Nebati, 2002 yılını değerlendirerek 2023 yılı hedeflerine ilişkin gerçekleştirdiği sunumda Rusya-Ukrayna savaşı ve Türkiye ve dünya ekonomilerine etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Fiyat istikrarının yavaş yavaş sağlanacağını belirtten Sayın Nebati, dolarizasyonun tersine döndürülmesi için de dövizden gelir elde etmenin artık gerçekleşmeyeceğine ilişkin inancın artması gerektiğini belirtti. TCMB tarafından yapılan açıklamaya göre, firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerinin TCMB’ye satışı sırasında, firmalar verecekleri taahhüt karşılığında, TL’ye çevrilen tutarın %2’si kadar döviz dönüşüm desteği alabilecek. Şirketler yurda getirdikleri yurt dışı kaynaklı dövizlerinin en az %40’ını TCMB’ye sattıktan sonra getirilen dövizin kalan kısmını kur korumalı dönüşüm hesabında değerlendirebilecek ve verdikleri taahhüt karşılığında Türk lirasına çevrilen tutarın %2’si kadar döviz dönüşüm desteği alabilecek.

BM’in Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2023 raporuna göre, dünya ekonomisi 2022'de COVID-19 salgınının devam eden etkileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın tetiklediği enerji ve gıda krizi gibi bir dizi şokla karşı karşıya kaldı. BM raporunda Türkiye ekonomisinin geçen yıl %5,4 büyüdükten sonra, bu yıl %3,7 ve 2024‘te ise %3,5 büyüyeceği tahmininde bulunuldu. Ayrıca Türkiye'de enflasyon oranının bu yıl sonunda ortalama %42,4'e ineceği ve gelecek yılda ise düşüşünü hızlandırarak %13,5'e gerileyeceği tahmin edildi. Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Kanun ile Yeni Konut Finansman Programı'nın genel çerçevesi belirleniyor, program kapsamındaki katkıların sınırları ve ceza hükümleri düzenleniyor.

Almanya Başbakanı Scholz, ülkesinin, Ukrayna'ya verdiği askeri desteği daha da güçlendireceğini ve Leopard 2 ana muharebe tankları sağlamaya karar verdiklerini açıkladı. Açıklamada kararın, Almanya'nın en yakın Avrupalı ve uluslararası ortaklarıyla gerçekleştirilen yoğun istişarelerin bir sonucu olduğu vurgulandı. Karardaki amacın, Ukrayna için Leopard 2 tanklarıyla iki tank taburunu hızla bir araya getirmek olduğu ifade edilerek ilk adımda Almanya'nın silahlı kuvvetler envanterinden 14 adet Leopard 2 A6 tankından oluşan bir bölük sağlayacağı belirtildi. AMB üyesi Makhlouf, bankanın gelecek iki toplantıda geçen ay yapılan yarım puanlık faiz artışına benzer bir miktarda artış yapmasını desteklediğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkeleri grubunun Ağustos ayında düzenlenecek zirvesinde, ortak para birimi konusunun ele alınacağını söyledi.

Arçelik (ARCLK, Sınırlı Pozitif): Arçelik yılın son çeyreğinde, piyasa ortalama beklentisi olan 998 milyon TL ve beklentimiz olan 961 milyon TL’nin oldukça üzerinde yıllık bazda %224,7 artışla 2.565 milyon TL net kar açıkladı. Şirketin bu dönemde yatırım faaliyetlerinden gelirler kaleminde 1,462 milyar TL tutarındaki pazarlıklı satın alım sonucu elde edilen kazanç kalemine bağlı olarak Arçelik’in net karı beklentilerin üzerinde geldi. 4Ç22’de net satış gelirleri, bizim beklentimiz olan 38,830 milyar TL ve piyasa ortalama beklentisi olan 38,876 milyar TL ile uyumlu olarak yıllık bazda %74,0 çeyreklik ise %14,4 artışla 39,192 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Arçelik 4Ç22’de, piyasa ortalama beklentisi olan 3,645 milyar TL ve beklentimiz olan 3,635 milyar TL’ye paralel yıllık bazda %102,4 artışla 3,601 milyar TL FAVÖK açıkladı. 4Ç22’de ciro ve operasyonel gelirlerin beklentilerimizle uyumlu ve net dönem karının operasyonel olmayan kalemler dolayısıyla beklentilerin üzerinde açıklanması doğrultusunda finansal sonuçların hisse performansına etkisini ‘sınırlı pozitif’ olarak değerlendiriyoruz.

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Pay geri alım işlemleri kapsamında; 25.01.2023 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 40,22 TL – 41,50 TL (ağırlıklı ortalama 40,97 TL) fiyat aralığından toplam 750.000 TL nominal değerli SAHOL payları geri alındı. Bu işlemlerle birlikte, 25.01.2023 tarihi itibarıyla geri alınan payların toplam nominal değeri 43.476.059 TL olup, bu payların sermayeye oranı %2,1308'e ulaştı.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Pozitif): Şirket tarafından geliştirilen projelerde, 1 Ocak- 31 Aralık 2022 tarihleri itibarıyla, toplam 27.360.338.304 TL (KDV Hariç), satışa esas brüt 703.327,38 m2 büyüklüğe ulaşan, 4.073 adet bağımsız bölümün satışı gerçekleştirildi. Bu satışların toplamda 1.900.390.202,64 TL(KDV hariç) değerindeki 223 adedi yabancı ülke vatandaşlarına gerçekleştirildi. Şirket açıklamış olduğu yıl sonu verilerinde, 2022 yılı satış hedefini gerçekleştirmiş oldu. Ayrıca Şirketin 2023 yılında, devam etmekte olan ve geliştirilmesi hedeflenen projelerden, 1. Çeyrekte; 206.928 m2 toplam brüt satış alanı ve KDV hariç toplam 11.570.873.000 TL satış değeri, 2. Çeyrekte; 501.122 m2 toplam brüt satış alanı ve KDV hariç toplam 17.275.898.000 TL satış değeri, 3. Çeyrekte; 530.605 m2 toplam brüt satış alanı ve KDV hariç toplam 19.697.645.000 TL satış değeri, 4. Çeyrekte; 242.405 m2 toplam brüt satış alanı ve KDV hariç toplam 14.312.755.000 TL satış değeri olmak üzere toplamda; 1.481.060 m2 toplam brüt satış alanı ve KDV hariç toplam 62.857.171.000 TL satış değerine ulaşılması hedefleniyor. Şirket net karının ise 4 milyar 217 milyon TL olabileceği öngörülüyor.

Hidropar Teknoloji (HKTM, Pozitif): Şirketin güneş enerji santralleri anahtar teslimi müteahhitlik faaliyetleri kapsamında, Toplam Enerji Merkezi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile Gemak Genel Soğutma Makinaları Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi arasında "Plastikçiler OSB'de bulunan 2 adet fabrika çatısına Öztüketim Güneş Enerji Santrali" kurulumu sözleşmesi imzalandı. Söz konusu yatırım ile güneş enerjisinden elektrik üretimi sağlanırken aynı zamanda karbon emisyonunun azalmasına da büyük katkıda bulunulacak. Sözleşme bedeli KDV hariç 640.000,00 USD'dir. Sözleşme 25.01.2023 tarihinde imzalandı.

Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı