İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) “Belediyenin borcu, Ekrem İmamoğlu döneminde yükseldi. 2018’de 26,7 milyar TL olan borç, 2024 sonunda 215 milyar TL’ye çıkarak yüzde 704 arttı. Bu da İBB’nin mali disiplinini kaybettiğini, bütçesinin çöktüğünü gösteriyor” iddiasının ekonomik gerçeklikten kopuk, manipülatif bir kıyaslama olduğu belirtildi.
2018-2024 arasında Türkiye ekonomisinin yüksek enflasyon, kur şoku ve faiz artışları yaşadığının vurgulandığı açıklamada "Bu dönemde kamunun borcunun artması ve ekonominin geldiği nokta kamuoyunca bilinmektedir. Kıyasın sağlıklı yapılabilmesi için döviz cinsinden değerlendirme gerekir; 2018’de İBB’nin toplam borcu 5 milyar 58 milyon dolardı. 2024 sonunda bu borç 6 milyar 91 milyon dolara yükseldi. Artış oranı sadece yüzde 20’dir. Üstelik aynı dönemde mesela ekmek fiyatı %987 arttı. 2018’de 1,15 TL olan ekmek, 2025’te 12,50 TL’ye ulaştı. Döviz bazında hesaplandığında bile ekmekteki %62’lik artış, İBB’nin döviz bazındaki borç artışından 3 kat fazladır. Bir de yıldan yıla artan enflasyon baz alındığında ise İBB’nin borç hanesinin arttığı iddia dahi edilmez. İBB ise bu ekonomik kriz koşullarında finansal istikrarını korumayı başarmıştır." denildi.
“İBB’nin mevcut borcu sadece kendi dönemine ait. Bu borç yönetilemez seviyeye ulaştı. İBB, bütçe açığı verirken, yatırımlara da kaynak bulamıyor iddialarına ilişkin şu açıklama yapıldı:
"İBB yönetimi, görevi devraldığında eski dönemden kalan 36 milyar TL (bugünkü kurla 71 milyar TL) finansal borç devraldı ve bunları ödemeye başladı. Ayrıca önceki dönemlerde ihale edilmiş ama tamamlanmamış projeleri hayata geçirmek için 79,8 milyar TL (bugünkü kurla 142 milyar TL) finansman temin etti. Bu borcun da 41 milyar TL’sini (bugünkü kurla 53 milyar TL) geri ödedi. Tüm bu koşullara rağmen, son altı yılda yaklaşık 10 milyar dolar yatırım gerçekleştirdi. Yani borçlar yatırıma dönüştü, boşa harcanmadı. Bu tablo, gerçek bir mali disiplin ve tasarruf anlayışıyla yönetilen bir belediyeye işaret eder.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, İstanbul Florya’daki başkanlık konutunu rüşvet ve komisyonların toplandığı merkez haline getirdiği iddiasına ilişkin ise şunlar kaydedildi:
"İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Florya yerleşkesinde “başkanlık konutu” yoktur. Adı geçen yer, İPA’nın idari binasıdır. AK Parti döneminde hem İBB Başkanı’nın hem de bazı ilçe belediye başkanlarının özel kullanımı için tahsis edilen villalar, Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla tüm İstanbulluların kullanımına açılmıştır. Burada yalnızca İstanbul Planlama Ajansı (İPA) faaliyet göstermektedir. İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş’in bu alanda herhangi bir ofisi veya görev alanı bulunmamaktadır. Rüşvet toplandığı, kasa saklandığı, paraların balyalarla bulunduğu iddialarının tamamı gerçek dışıdır. Bahsi geçen çelik kasaya dair iddia, hiçbir görüntüyle, belgeyle veya tanık ifadesiyle desteklenmemiştir. Güvenlik kameraları incelenmiş, herhangi bir suça dair emareye rastlanmamıştır. İstanbul Planlama Ajansı’nda yapılan adli arama sonucunda, iddia edildiği gibi herhangi bir para, rüşvet veya suç unsuru bulunmamıştır. Arama işlemleri tutanak altına alınmış; resmi belgelerde de açıkça görüleceği üzere hiçbir bulguya ulaşılmamıştır. İPA'da evet bir kasa bulunmaktadır. Ancak bu kasa, Ak Parti döneminden kalma ne amaçla kullanıldığı belli olmayan, kaldırılması için vinç gereken ve halen yerinde duran, arama sırasında da tespit edildiği gibi içi boş bir kasadır.
Ortaya atılan tüm iddialar; kasıtlı olarak hazırlanmış bir algı operasyonunun, montajlanmış bir senaryonun parçalarıdır."