Asya borsaları pozitif

Asya borsaları pozitif

Vakıf Katılım

Günlük borsa yorumu

Birkaç gündür Borsa endeksindeki momentum kaybı artık kendisini iyice gösteriyor. Dün endeks günü %3.73 gibi agresif bir düşüşle tamamladı. Son iki gündür satışların son saat diliminde gelmesi yabancı satışlarının olma ihtimalini akla getiriyor. Seçim öncesinde piyasada agresif oynaklıkların olabileceğini uzun zamandır belirtiyoruz. Bir süredir endeksteki momentum kaybı aşağı yöne bir hareketin olma ihtimalini arttırmıştı. Teknik olarak 4950 altında oluşan seyirler, 4400 gibi önceden test edilen düşük seviyeleri gündeme getirebilir. Piyasadaki olumsuz momentum devam edecek görünüyor.

Şirket haberleri

KRDMD: Talep sahibi hissedar müşterilerimizin şirket unvanı/şahıs isimleri, sahip oldukları pay senetleri, nihai olmamakla birlikte alabilecekleri ürün miktarını gösterir liste ile 30.03.2023 Perşembe günü saat 17:00'a kadar şirketimizin Satış Müdürlüğü' ne faks, elektronik posta veya şahsen müracaat etmeleri gerekmektedir.

AKSA: 28 Nisan 2022 tarihinde yaptığımız açıklama ile duyurduğumuz Teknik İplik yatırımının bir kısmını barındıracak şekilde alınan yeni yatırım statüsündeki yatırım teşvik belgesi resmi gazetede yayınlanmıştır. Söz konusu belge kapsamında 311 Milyon TL yatırım tutarı için, vergi indirimi %60, yatırıma katkı oranı %25, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve sigorta primi işveren hissesi desteği belirlenmiştir.

AKSA: Akrilik elyafa yeni kullanım alanları bulma çalışmaları kapsamında ilk fazı 2021 yılsonunda devreye alınan air jet iplik eğirme teknolojisiyle kısa elyaftan iplik üretim tesisinin ("Aksafil") ikinci faz yatırım çalışmaları tamamlanmıştır, devreye alma çalışmaları kademeli olarak devam etmektedir. Akrilik elyaf üretim kapasitesini arttırmaya yönelik olarak iki (2) yeni üretim hattının yatırım ve devreye alma çalışmaları ise tamamlanmıştır.  Üretimi planlanan ürün gamına göre düzenlenen yeni kapasite raporlarına göre Şirketimizin güncel kurulu kapasitesi akrilik elyaf için 355 bin ton/yıl, Aksafil tesisi için 6.6 bin ton/yıl olarak belirlenmiştir.

Pay alım ve satım haberleri

MEDTR: 9 Ocak 2023 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında 28 Mart 2023 tarihinde yapılan alımlar tabloya eklenmiştir. 28 Mart 2023 tarihinde 30,04 TL-31,28 TL fiyat aralığından (ortalama 30,53 TL) 49.977 adet pay geri alınmış ve Şirketimizin sahip olduğu MEDTR payları toplam 732.388 adet olmuştur.

INDES: Mevcut program kapsamında 23 Mart 2023 tarihinde 22.629 adet pay 19,18 TL- 19,20 TL işlem fiyatı aralığında (ağırlıklı ortalama 19,20 TL) geri alınmış ve Şirketimizin sahip olduğu INDES payları 4.956.794 adet'e ulaşmıştır.

"Küresel piyasalarda son durum"

“Asya borsaları pozitif”

  • Alibaba kararı iyimserlik getirdi
  • ABD endeks vadelileri pozitif

Çin menşeili online ticaret şirketleri Alibaba’nın altı ana iş kolunu ayırıp kendi yönetimlerine ve halka arz inisiyatifine sahip olacaklarını açıklaması ardından hisse fiyatı 14% üzerinde yükselirken, bu durum Asya endekslerinde teknoloji şirketleri liderliğinde yükselişler yaşanmasına yardımcı oldu.

Japonya’da endeks 0,65% civarında yükseliş yaşarken, Hong Kong’da kazanımlar 2%’ye yaklaştı. Çin’de ise önceki gün kapanışına yakın bir seyir görüldü. ABD endeks vadelileri 0,35 – 0,45% civarında yükseliş yaşadı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,55% bölgesinde seyrediyor. Dolar endeksi iki günlük düşüş ardından Asya seansında sakin seyretti.

Avustralya’da enflasyon 7,4%’ten 6,8%’e gerileyerek merkez bankası üzerindeki faiz beklentilerinin zayıflamasına yardımcı oldu.

FOMC Yönetim Kurulu Üyesi Barr, dün Senato Bankacılık Komitesi’nde yaptığı konuşmada bazı yerel bankaların sermayelerinin güçlendirilmesi ve likidite kurallarına tabii tutulması gerektiğini belirtti. Barr’ın önceki açıklamalarında SVB’nin yaşadığı sorunların kötü yönetim kaynaklı olduğunu belirtmesi, endişenin yayılmasını azaltarak piyasaları pozitif etkilemişti.

ABD

  • Askıdaki Konut Satışları

ABD’de askıdaki konut satışları Ocak ayında bir önceki aya göre 8,1% artarak sürpriz gerçekleştirmişti. Haziran 2020’den bu yana görülen en hızlı artış, Aralık ve Ocak aylarında mortgage oranlarının geri çekilmesinden destek bulmuştu. Bu artış yıllık bazda satışların gerilemesini engellemedi. Ancak iki ay üst üste yaşanan artışlar, konut tarafında en kötünün görüldüğü düşüncesini ön plana çıkarmaya başlayabilir. Bu nedenle Şubat ayına ilişkin rakamları yakından takip edilecek.

Performans tablosu

Bilgilendirme: Yukarıda yer verdiğimiz tabloda finansal varlıklara yönelik yüzdesel değişimler yer almaktadır. Bir gün önceki kapanış fiyatları baz alınarak kaydettiğimiz bu tablo, yurtiçi piyasaların açılışı ile birlikte değişmesi kaçınılmazdır. Bu sebeple de ilgili tablonun sizlere önemli varlıkların değişimlerini kolay bir şekilde bir arada görülmesi amacıyla hazırlandığı unutulmamalıdır.

Günün önemli takvim verileri

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
17:00 USD FOMC Üyesi Barr'ın Konuşması    
17:00 USD Askıdaki Konut Satışları (Aylık) (Şub ) -2,30% 8,10%

Kaynak: GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı