ABD Dışişleri Bakanlığı’nın

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın "Çin Evi" yetkilisi Çin'i ziyaret etti

Vakıf Katılım

Bunun yanı sıra, ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Çin Evi adlı birimin yetkilisi de Çin ziyaretini gerçekleştirdi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı aynı zamanda Çin Evi’nin sorumlusu Rick Waters, geçen bir haftada Hong Kong, Shanghai ve Beijing’i ziyaret etti ve yoğun temaslarda bulundu. Waters’in Çin ziyaretinin iki ülkenin çalışma birimleri arasındaki temasın bir parçası olduğu ve Çin’le temasın ardından Dışişleri Bakanı Blinken’in Çin’i ziyaret etmesine hazırlık yapılmasını amaçladığı savunuluyor.

Waters, geçen aralık ayından beri Çin’i ziyaret eden en süt düzey ABD’li diplomat oldu. Geçen aralık ayında Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Xie Feng, Asya-Pasifik işlerinden sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı’yla bir araya gelmişti. Bu görüşme, Blinken’in bu yılın başında gerçekleştirmesi beklenen ziyaret için hazırlık yapılmasını amaçlıyordu. Ancak şubat ayındaki “meteoroloji balonu olayından” sonra Blinken’in Çin ziyaretini erteleme kararı aldığı ilan edildi. Çin tarafı ise, ziyaret için herhangi tarafın resmi açıklama yapmadığını belirtti.

Waters’in Çin ziyaretinden önce ABD tarafı, üst düzey yetkilinin Çin’e ziyaret yapacağını duyurdu. Beyaz Saray, Washington ve Beijing’in hazine ve ticaret bakanlarının Çin’i ziyaret etmesi konusunu ele aldıklarını açıkladı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan Biden’in Çin lideriyle telefon görüşmesi yapmayı beklediğini dile getirdi.

ABD tarafının açıklamalarına karşı, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, temasların değeri ve anlamının karşılıklı anlayışın artırılması ve fikir ayrılıklarının kontrol altına alınması olduğunu vurguladı. Wang, ABD’nin samimiyet göstererek, Çin’le birlikte çaba harcayıp ikili ilişkilerin normale dönmesini sağlaması çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang da, Çin’in sağlıklı, istikrarlı ve yapıcı yöndeki Çin-ABD ilişkilerini geliştirmeye kararlı olduğunu yineledi.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı