Borsa İstanbul zirveyi sevdi

Borsa İstanbul zirveyi sevdi

Vakıf Katılım

Küresel büyümeye yönelik soru işaretlerinin yanında yatırımcıların Fed Başkanı Powell’ın Jackson Hole sempozyumunda yapacağı konuşmayı beklemesi yurt dışı piyasaların haftaya genel hatlarıyla zayıf bir başlangıç yapmasına neden oldu. Özellikle ekonomide risklerin aşağı yönlü olduğu bir dönemde Fed Başkanı’nın sıkılaştırmanın gerekliliğine vurgu yapabileceğine yönelik endişeler risk iştahını törpülüyor. Bunun yanında Bundesbank’ın hem ECB’nin faiz artırımlarının gerekliliğine hem de resesyon riskine vurgu yapması piyasalara negatif yansıdı. Yurt içinde ise çok daha farklı bir tablo söz konusu. Küresel baskıdan etkilenmeyen Borsa İstanbul beş haftalık yükseliş serisini yeni haftaya da taşıyarak başladı.

Jackson Hole sempozyumu öncesinde veri akışı ise oldukça yoğun seyrediyor. Bu kapsamda bugün hem ABD hem de Euro Bölgesi’nde açıklanacak olan öncü PMI endekslerini takip edeceğiz. Büyümeye yönelik endişelerin ön planda olduğu içinde bulunduğumuz dönemde ABD PMI hizmet endeksinde toparlanma öngörülse de 50 seviyesinin aşılması beklenmiyor. Diğer taraftan geri çekilmesi beklenen imalat endeksinin buna karşın 51,9 ile büyümeye işaret eden bölgede kalacağı tahmin ediliyor. Resesyon riskinin giderek arttığı Euro Bölgesi’nde ise hem hizmet hem de imalat endeksinin 50 seviyesinin altında kalacağı tahmin ediliyor. ABD ekonomisinin önemli biri büyüme kalemi olan konut sektöründe ise bugün yeni konut satışlarını takip edeceğiz. Mart ayından bu yana geri çekilme eğiliminde olan yeni konut satışlarının bu eğilimini devam ettirerek 590 binden 575 bine gerileyeceği tahmin ediliyor.

TL: TCMB’nin uygulamaya koyduğu yeni düzenleme ile bankaların verecekleri ticari kredilerde faiz oranlarına getirilen katsayıya bağlı olarak menkul kıymet tesis etmek zorunda kalmaları özellikle tahvil faizlerinde hareketliliğin yüksek seyretmesine neden oldu. Bu kapsamda gerek 2 yıl gerekse 10 yıl vadeli tahvil faizlerinde gün içinde 3 puan civarında düşüşler yaşandı. Bunun TL üzerinde doğrudan ciddi bir etki yarattığını söylemek zor ancak geçen haftayı 18,10’un üzerinde kapatan kur yeni haftada da bu bölgeden uzaklaşmazken özellikle EUR/USD paritesinin 1,00 seviyesinin altını test etmesinin ve dolar endeksinin son beş haftanın en yüksek seviyelerinde olmasının USD/TL üzerinde de yukarı yönlü baskı yarattığını görüyoruz.

Borsa İstanbul: 3000 puanın üzerine yerleşen endeksin teknik görünümü pozitif sinyaller vermeye devam ediyor. Bu noktada son dönemde endeks açısından itici bir güç olarak çalışan bankacılık endeksinin TCMB’nin son düzenlemesine rağmen ivme kaybetmeden yoluna devam etmesi de Borsa İstanbul’a pozitif yansıyor. Ancak küresel ekonominin gücüne yönelik soru işaretlerinin yanında Fed’in Jackson Hole sempozyumunda piyasaların beklentilerini karşılayacak açıklamalar yapmayabileceğine yönelik algı risk iştahının yurt dışında belirgin şekilde düşük seyretmesine neden oluyor. Dolayısıyla teknik göstergeler pozitif sinyaller vermeye devam etse de küresel piyasaların görünümü endeksin soluklanmasına neden olabilir.

BIST-30 ağustos vadeli VİOP kontratı

Günü 3347.75 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 3325, 3298, 3275 ve 3248 destek olarak izlenebilir. 3372, 3398, 3422 ve 3449 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL ağustos vadeli VİOP kontratı

Günü 18.2041 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 18.113, 18.0405, 17.931 ve 17.8035 destek olarak izlenebilir. 18.295, 18.368, 18.477 ve 18.6045 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak: ÜNLÜ& Co
Hibya Haber Ajansı