Kılıçdaroğlu:

Kılıçdaroğlu: "İktidar olunca ilk yapacağımız iş israfı önlemek"

Vakıf Katılım

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Mevlana’nın felsefesini öğrenmek ve halka anlatmak ve adaleti sadece kendi ülkemize değil Mevlana’nın felsefesi için de dünyaya anlatmak hepimizi görevidir. Yüce Mevlana şöyle söyler; “Adalet bir kutup yıldızı gibidir yerinde sabit durur ama bütün kainat onun etrafında döner.” Benim size sözüm var bu ülkeye adaleti getireceğiz.

Adalet sadece mahkeme salonlarında tecelli etmez. Mademki kainat adalet üzerine inşa edildi adaleti hayatımızın her yerinde ve her alanında gerçekleştirmek zorundayız. Konya toprak olarak Hollanda’dan büyük bir ülke. Konya eğer Hollanda’dan büyükse tarım üretimde, Türkiye tarım üretiminde çok daha iyi bir yerde olması lazım. Gerçek böyle mi bakalım. 2021 yılında BM verilerine göre Hollanda’nın 114 milyar dolarlık tarım ürünü ihracatı var. Konya’dan küçük Hollanda’nın 114 milyar dolarlık ihracatı var. Gelelim Türkiye’ye koskoca Türkiye 24 milyar liralık tarım ürünü ihraç ediyor. Konya bakıldığında bir numara ama buranın da ciddi sorunları var. Sorunların nasıl çözülmesi gerektiğine değineceğim. Neden Türkiye diyorum çünkü Türkiye’nin de sorunları çok büyük tarımın da sorunları çok büyük. Eğer Konya’dan küçük bir Hollanda 114 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç ediyorsa ve Türkiye devasa bir ülke sadece 24 milyarlık tarım ürünü ihraç ediyorsa hepimiz şapkamızı koyup düşünmek zorundayız. Neden bu hale geldik.

Dünyanın neresine gitmişse bir gencimiz güler yüzle kendi ülkesine dönecek bundan endişe etmeyin. Sizin özgürlük alanınızı genişleteceğim hiç endişe etmeyin. Attığınız bir tweet dolayısıyla babanız ve anneniz asla kuşku duymayacak çünkü bilecek ki artık bu ülkede demokrasi var.

18 milyon 700 dekar sadece Konya’da tarım arazisi var. 2004 ve 2022 yılları arasında 7 buçuk milyon dekar tarım alanı sistemin dışına çıktı çünkü köylü ekemiyor. Ve sulama da yeteri kadar olamadı. Malum meşhur bir projesi var KOP projesi dolayısıyla bir türlü Konya ovasına 20 yıldır doğru dürüst su gelmiyor. O suyu getireceğim o çiftçiyi mutlu edeceğim.

Kırsalda çalışan bütün gençler ve bütün kadınlar iktidarımızda göreceksiniz onların sosyal güvenlik primlerini devlet ödeyecek yeter ki çalışsınlar yeter ki üretsinler. Bütün çiftçi kardeşlerim bütün üreticiler sizin bankalara tarım kredi kooperatiflerine olan faizlerinizi tamamen sileceğiz sadece ana paranızı taksitlerle alacağız. Siz üreteceksiniz siz kazanacaksınız. Dışarıdan arpa, buğday, fasulye, canlı hayvan, et bunların tamamını bitireceğiz herkes üretecek ve herkes kazanacak. Bunun formülü havza bazlı planlama yapacağız.

im neyi üretecek belli olacak bir yıl sonra kaçtan satacak o da belli olacak. Formül maliyet artı makul kar eşittir taban fiyat. Çiftçilere kırmızı mazot vereceğiz yani KDV’si ÖTV’si olmayacak. Hiçbir çiftçinin hiçbir üreticinin traktörüydü, pulluğuydu, hayvanıydı asla haczedilmeyecek. Çok sayıda ziraat mühendisimi ve veterinerimiz üniversitelerden mezun ve işsizler, kırsalda köy okullarını açtıktan sonra ve oralara öğretmen atandıktan sonra köyde köyün imamı olacak öğretmeni olacak hayvancılık yapılıyorsa veterineri olacak tarım ürünleri üretiliyorsa ziraat mühendisi ziraat teknisyeni olacak.

Bu beşli çetelere hizmet değil vatandaşa hizmet demek size hizmet edeceğiz.

Esnaf kardeşlerim de orta direği temsil ederler. Ahi Evran geleneğinden gelirler komşusu siftah yapmazsa yanındaki esnaf onun da siftah yapmasını ister. Esnafın orta direğin güçlendirilmesi lazım. Esnaf zor durumda sattığı ürünün yerine yenisini alamıyor.

Altı lider söz verdik ilk yapacağımız iş bir esnaf bakanlığı kurmak olacak. Esnafın bakanı olacak esnaf sahipsiz olmayacak. Esnafın sicil affını çıkartacağız. Pandemi döneminde esnaf zor durumda kaldı kredi verdiler faizlerini istiyorlar, o dönemde verilen kredilerin faizlerini sileceğiz. BAĞ-KUR primleri var vergi borçları var. Onların da faizlerini sileceğiz esnaftan makul ana paralarını alacağız.

İktidar olunca ilk yapacağımız iş israfı önlemek. Bütün savurganlıkları sıfırlayacak bitirecek bir kararname çıkartacağız. İsraf olmayacak. İkinci yapacağımız iş parlamentodan süratle yasa çıkartacağız. Aile toplumun temel taşıdır. Hiçbir aile kendisini sahipsiz hissetmesin her aile sosyal devletin koruması altında olsun. Aile destekleri sigortası çıkartacağız."

Hibya Haber Ajansı