Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. İsa An, Demodekslerin, insan cildinde özellikle kıl folikülleri ve yağ bezlerinde yaşayan mikroskobik akarlar olduğunu belirterek, bunların deri florasının doğal bir parçası olduğunu söyledi.
Pek çok bireyde herhangi bir belirtiye yol açmadığını belirten An, bazı kişilerde ise çeşitli cilt sorunlarına neden olabileceğini vurguladı.
Demodeks kaynaklı klinik durumlarda; yüzde pütürlü görünüm, dokunmakla rende hissi, kuruluk, kaşıntı, kızarıklık, kabuklanma, iltihaplı sivilceler ve kistik lezyonlar gibi belirtiler gözlemlenebildiğini söyleyen Doç. Dr. An, “Demodeks tedaviyle önemli ölçüde azaltılabilir ancak floramızın bir parçası olduğu için tamamen yok edilmesi mümkün değildir” dedi.
Tedavide ilk basamak olarak, çay ağacı yağı içeren temizleyicilerle günlük deri temizliğinin sağlanması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. An, kişisel hijyenin önemine de dikkat çekti.
Özellikle profesyonel makyaj uygulamaları ve gelin başı gibi işlemlerde Demodeks bulaşının söz konusu olabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. An, kozmetik ürünlerin denenmesi sırasında tek kullanımlık spatula kullanılmasının önemini vurguladı. Ayrıca havuz, spor salonları ve saunalar gibi ortak kullanım alanlarında da kişisel eşya hijyenine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Demodekslerin aile bireyleri arasında da bulaşabileceğini belirten An, “Hastalara aile içi bulaş konusunda bilgi verilmeli, benzer cilt belirtileri olan bireylerin de dermatoloji uzmanına başvurması sağlanmalıdır” dedi.
Hibya Haber Ajansı