Enflasyon çift hanede kalıcı

Enflasyon çift hanede kalıcı

Vakıf Katılım

Mayıs ayına ilişkin tüketici enflasyonu aylık bazda %1,36 – yıllık bazda 11,39 seviyesinden gerçekleşmiştir. GCM Yatırım Araştırma beklentimiz aylık %0,70 – yıllık %10,66 seviyesinde bulunurken beklentimizin üzerinde ve piyasanın genel beklentisinde üzerinde enflasyon gerçekleşmiştir.

Çekirdek enflasyon yıllık bazda %9,93 seviyesinden %10,32 seviyesine yükselmiştir. Çekirdek enflasyonun çift haneye geçmesi enflasyon algısında bir miktar bozulmaya neden olabilir.

Ana harcama gruplarında giyim-ayakkabı ve ulaştırma negatif sürpriz yaparken, gıda – alkolsüz içecekler %0,24 gelişme ile pozitif sürpriz yapmıştır.

 

Enflasyon, TCMB’nin para politikasında ana referans olurken, çift hane kalıcılık faiz indirim temposunda majör bir değişikliğe neden olmasını beklemiyoruz. Virüs sonrası ekonominin normalleşmesi için atılan ve atılacak adımlarda faiz indirimin döngüsünün devam etmesi şaşırtıcı olmayacaktır.

USDTRY Enflasyon verisi sonrasında 6,72 seviyesi civarındaki seyrini sürdürdü. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin ABD Doları karşısındaki pozitif tutumu ile birlikte 6,6850 seviyesine ulaşan kur yeni dönemde düşüşlerine devam edebilir mi sorusunun cevabı önemlidir. 

ABD Dolarının değer kaybını sürdürdüğü bir ortamda Türk Lirası güçlü kalmaya devam edebilirse, 6,6700, 6,5950 ve 6,5200 seviyelerine doğru geri çekilme düşüncesi gündemimizi meşgul edebilir.  Hareket alanında istekli olup olmaması hususunda da Türk Lirasının gelişmekte olan ülke para birimleri içerisindeki performansı yakinen takip edilmelidir. 

Şuan için iyimser senaryoda kur tarafındaki olası düşüşler 6,67 desteğinin kırılması durumunda Fibonacci %61,8’lik düzeltme oranı ve yükseliş trendinin üst noktasını temsil eden 6,52 desteğine kadar devam edebilir. İlgili iyimser senaryonun sona ermesi içinse 21 ve 34 günlük üssel hareketli ortalamaları temsil eden 6,83 seviyesi üzerindeki günlük kapanışa ihtiyaç vardır. Ancak bu teyit ile 7,27 seviyesinden başlayan düşüşler sona erdi beklentisi gündemimizi meşgul edebilir.

 

Kaynak GCM Forex
Hibya Haber Ajansı