Filipinler: Güney Çin Denizi’nin geleceğine bölge ülkeleri karar vermeli

Filipinler: Güney Çin Denizi’nin geleceğine bölge ülkeleri karar vermeli

Vakıf Katılım

2023 Davos Ekonomik Forumu devam ediyor. Etkinliğe katılan Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos, 18 Ocak’ta Güney Çin Denizi sorununa değinirken, bu konuda barış politikası izlediklerini, askeri tedbirlerin bir çözüm olmadığını vurguladı.

Reuters ve Nikkei Asia gibi basın kuruluşlarının haberine göre, Marcos adı geçen forumun başkanı ve eski Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende ile diyalog yaptı.

Brende’nin yönelttiği Güney Çin Denizi sorununu yanıtlayan Marcos, bu sorunun Filipinler-Çin ilişkilerinin bir parçası ve kaçınılmaz bir sorun olduğunu belirtti.

Son dönemde ABD ve müttefikleri Güney Çin Denizi’ne karışma çabalarını artırırken, Japonya dahil bazı ülkeler savunma bütçesini yükseltiyor.

Silah yarışının Filipinler’in bir seçeneği olmadığına işaret eden Filipinler Devlet Başkanı, Güney Çin Denizi’nin geleceğini bölge dışından güçler değil, bölge ülkelerinin birlikte tayin etmesi gerektiğini açık bir dille ifade etti.

Ukrayna çatışmasını hatırlatan Marcos, çatışmanın global gıda tedariki ve enerji fiyatlarını etkilediğini ve Filipinler gibi uzak ülkelerin zarar gördüğünü kaydetti. Marcos, Güney Çin Denizi’nde askeri çatışma olmasının diğer bölgeler için felaket olacağını dile getirdi.

Çin-ABD jeopolitik durumuna da değinen Marcos, Filipinler’in taraf tutmayacağını ve bu tutumu diğer ASEAN ülkelerinin desteklediğini kaydetti.

Marcos dün Financial Times’a verdiği demeçte bir kez daha Çin-ABD ilişkisi ve Güney Çin Denizi meselelerine değindi. Marcos, Filipinler ile ABD arasındaki askeri ilişkilerin güçleneceğini ancak ABD ordusunun Filipinler’deki 2 askeri üssünün yeniden açılmasının mümkün olmayacağını söyledi. Marcos, topraklarında yabancı askeri üs bulunmasının Filipinler Anayasası’na aykırı olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı