Çin'den Haiti'deki ilgili taraflara kapsayıcı diyalog çağrısı

Çin'den Haiti'deki ilgili taraflara kapsayıcı diyalog çağrısı

Vakıf Katılım

Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Zhang Jun, Haiti’deki ilgili taraflara kapsayıcı diyalogu sürdürme çağrısında bulundu.

BM Haiti Temsilcisi Helen La Lime dün Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen açık oturumda, Haiti’nin mevcut durumu hakkında rapor sundu.

La Lime, yine kriz gölgesi altında kalan Haiti’de yaşanan çete şiddetinin son onlarca yıl boyunca eşi görülmemiş bir seviyeye ulaştığını, insani krizin ciddi durumda olduğunu ve yaklaşık 5 milyon kişinin büyük bir açlık kriziyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, Haiti’nin onlarca yıl boyunca en ciddi insani ve ekonomik krizle karşılaştığını belirtti.

Zhang, “Geçtiğimiz bir yılda Haiti’de şiddet tırmandı, kolera salgını patlak verdi, ekonomi geriledi, yoksulluk ile tahıl güvenliği sorunları ciddileşti, kadın ve çocukların kırılganlıkları içler acısı.” dedi.

Bazı ülkelerin son zamanlarda Haiti gibi ülkelerden gelen göçmenlere yeni sınır dışı etme tedbirlerini uyguladığına, BM’nin İnsan Hakları Yüksek Komiseri’nin uluslararası insan hakları yasası ve mülteci yasasının temel normlarını zedeleyen ilgili tedbirlerden duyduğu kaygılara dikkat çeken Zhang, Haiti göçmenlerinin insan hakları ve gururlarının korunması, hiçbir ülkenin insan hakları pahasına göçmenleri iade etmemesi gerektiğini belirtti.

Çin’in BM ve bölgedeki ortakların Haiti’deki insani durumu iyileştirmek ve ekonomik zorlukları çözmek için insani kaynakları artırmalarını ve yapıcı rol oynamalarını desteklediğini vurgulayan Zhang, “Çin, Haiti’deki ilgili taraflara kapsayıcı diyalogu sürdürerek, serbest ve adil seçimin bir an önce yapılmasına uygun koşullar yaratmak için geniş kabul gören, güvenilir ve uygulanabilir geçici düzenlemeler hakkında anlaşmaya varma çağrısında bulunuyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı