Küresel piyasalardaki düşük risk

Küresel piyasalardaki düşük risk

Vakıf Katılım

Bugün Ne Bekliyoruz? Jackson Hole konferansı öncesinde küresel piyasalardaki düşük risk iştahı devam etmektedir. Bu sabah Asya’da satıcılı seyrin sürdüğünü görmekteyiz. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %1,63, Shenzhen Bileşik Endeksi %2,43, Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,28 düştü. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,38, Topix Endeksi %0,14 geriledi. Güney Kore endekslerinde ise Asya genelinin aksine alıcılı bir seyir hâkim. ABD endekslerinin düşüşle kapatmasının ardından vadeliler yataya yakın satıcılı bir açılışı işaret etmekte. Jackson Hole’dan çıkabilecek mesajlar öncesinde ABD’den gelen zayıf PMI ve konut piyasası verileri ile Fed yetkililerinin şahin açıklamaları düşük risk iştahında etkili olmaktadır. Fed Başkanı Jerome Powell’ın cuma günü yapacağı konuşmada bankanın izleyeceği para politikası patikasına ilişkin olası açıklamalar kısa vadeli risk iştahı açısından önemli olacak. Küresel piyasalarda çalkantılı seyir hafta boyunca devam edebilir. Powell’ın sürpriz yapmaması durumunda riskli piyasalarda pozitif havanın kısa vadede sürebileceğini düşünmekteyiz. Bugün takvimde ABD’de temmuz ayı dayanıklı mal siparişleri ve bekleyen konut satışları verileri öne çıkıyor.

 

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa hisse endekslerinde dün negatif bir görünüm hâkim oldu. DAX Endeksi %0,27, FTSE 100 Endeksi %0,61 ve CAC 40 Endeksi %0,26 düştü. EUR/USD paritesi %0,26’lık artış kaydetse de 1 seviyesinin hemen altında işlem görmeye devam etti. Dolar Endeksi (DXY) ise sınırlı düşüşle 108,6 puana geriledi. ABD hisse endekslerinde dün satıcılı bir seyir izlendi. Dow Jones Endeksi %0,47 ve S&P 500 Endeksi %0,22 düşerken Nasdaq Bileşik Endeksi sınırlı satıcılı bir görünüm sergiledi. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi 3,2bp’lik artışla %3,05 düzeyine yükseldi. S&P Global’in öncü verilerine göre Almanya ve Euro Bölgesi genelinde ekonomik aktivite (Bileşik PMI) ağustosta daralmayı işaret etti. Zira imalat PMI verileri sırasıyla 49,8-49,7 değerlerini alarak beklentilerin üstünde yer alsa da hizmet sektöründe tahminlerden fazla düşüş gerçekleşti. İngiltere’de ise imalat PMI’ın 46 puana sert gerilemesi, eşik değerin hemen üstünde bulunan ve beklenenden fazla gerileyen bileşik PMI (50,9) üzerinde etkili oldu. ABD’de hem imalat hem de hizmet sektörü PMI verisi beklenenden fazla düşerek sırasıyla 51,3-44,1 puana geriledi. Böylece bileşik PMI 45 puanla Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Ayrıca temmuzda 47,7 değerini alan bileşik PMI’ın art arda ikinci ayda eşik değerin altında kalacağı sinyalini verdi. ABD’de yeni konut satışları azalan talebin etkisiyle temmuzda 511 bine geriledi. Satışlar en son Mart 2016’da bu seviyede ölçülmüştü. OPEC+’ın arz kesintisine ilişkin haber akışı dün petrol piyasasında etkili oldu. Brent petrol %3,48 artarak varil başına 99USD’ye yükseldi. Ons altın altı günlük düşüş serisinin ardından %0,68 değerlenerek 1.748USD’ye ulaştı.

BIST 100 Endeksi dün gün boyu yukarı yönlü hareket ederek %1,93’lük artış kaydetti. Böylelikle küresel hisse endekslerinden pozitif ayrışan gösterge endeks kapanış rekorunu 3.121,52 puana yükseltti. Likit Banka Endeksi (XLBNK) %8 ve Banka Endeksi (XBANK) %7,77’lik artışla Borsa İstanbul’daki yukarı yönlü harekete öncülük etti. USD/TRY kuru %0,22 ve EUR/TRY kuru %0,48 arttı. Hem kur hem de ons altındaki artıştan destek bulan gram altın 9 TL değerlenerek 1.018 TL’ye ulaştı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre bu ayın tüketici güven endeksi aylık 4,2 puan artışla 72,2 düzeyine yükseldi. Güven endeksi haziranda 63,4 puanla yaklaşık son iki yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

Kaynak Piramit Menkul 
Hibya Haber Ajansı