Asya borsaları Powell öncesi pozitif

Asya borsaları Powell öncesi pozitif

Vakıf Katılım

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
15:30 USD Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Listesi (Aylık) (Tem) 0,30% 0,60%
15:30 USD Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Endeksi (Yıllık) (Tem) 4,70% 4,80%
15:30 USD Kişisel Gelir (Aylık) (Tem) 0,60% 0,60%
15:30 USD Kişisel Gider (Aylık) (Tem) 0,40% 1,10%
17:00 USD Michigan Tüketici Hissiyatı (Ağu) 55,2 55,1
17:00 USD Fed Başkanı Powell'ın Konuşması    
  USD Jackson Hole Sempozyumu    

 

“ÖNE ÇIKANLAR”

“Asya borsaları Powell öncesi pozitif”

Fed politikalarına ilişkin kritik ipuçları sağlayabilecek Fed Başkanı Powell’ın konuşması öncesinde Asya borsaları teknoloji sektörü öncülüğünde yükseliş eğilimi gösterdi. ABD endeks vadelileri ise dünkü kapanış bölgelerine yakın bir seyir izledi.

Powell’ın konuşması öncesinde Bullard, Kashkari ve Esther George gibi FOMC üyelerinin konuşmaları hafta boyunca takip edildi. Şahin konuşmalar, bugün gerçekleşecek Powell konuşması öncesinde piyasaların bir miktar da olsa şahin bir konuşmaya hazırlanmasını sağladı. Dolayısıyla Powell’ın enflasyon ile büyüme arasındaki denge hakkındaki açıklamaları ve piyasaların bundan ne kadar etkileneceği takip edilecek.

ABD

“Jackson Hole Sempozyumu”

Jackson Hole Sempozyumu 25 – 27 Ağustos tarihlerinde Kansas’ta gerçekleşecek. Resmi sayfada yayımlanan programa göre Kansas Fed Başkanı Esther George ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın 26 Ağustos Cuma günü konuşması bekleniyor.

Önceki yıl gerçekleşen sempozyumda Powell enflasyonu geçici olarak nitelemiş ve sonrasında birçok eleştiri almıştı. O dönemden bu yana yükselen enflasyon nedeniyle Powell’ın çok daha temkinli açıklamalar yapması bekleniyor. Özellikle büyüme (resesyon riski), yüksek enflasyon ve faiz politikası, tüketici harcama eğilimi gibi konularda yapacağı açıklamalar yakından takip edilecek.

Geçtiğimiz hafta bazı FOMC üyelerinin açıklamalarının piyasaları ne kadar etkilediği düşünüldüğünde, faiz konusuna yön verebilecek açıklamaları kritik olabilir.

“Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi”

 

Haftanın son işlem gününde Fed’in tahminlemelerinde kullandığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi verisi açıklanacak. Veri Temmuz ayında 4,7%’den 4,8%’e yükselmişti. Fed’in yıl sonu tahmini 4,3% olarak görülüyor. Dolayısıyla veride geri çekilmenin oluşması Fed beklentilerini baskılayabilecekken, tersi durum resesyon korkusu ve riskten kaçış eğilimini tekrar ön plana çıkarabilir.

Veriyle birlikte açıklanacak diğer datalar olan kişisel gelir ve gider rakamları da tüketici eğilimi tahminleri için takip ediliyor olacak.

“Michigan Ekonomik Koşullar Anketi”

 

Michigan Üniversitesi’nin hazırladığı anket 2021’in ilk çeyreğinden bu yana ekonomik koşullarda gerilemeyi işaret ediyor. Bu bölgeden itibaren toparlanma çabası resesyon endişelerinin tüketici tarafındaki algısını işaret edeceği için önemli olabilir. Öte yandan anket içeriğinde yer alan ve son dönemde sınırlı da olsa gevşeme gösteren enflasyon beklentileri de yakından izlenecek.

ŞİRKET HABERLERİ

HUNER: Şirketimiz, 29.06.2022 tarihinde 8,12 MWp kurulu gücü olan güneş enerjisi santrallerine sahip Eka Elektrik Üretim San. Ve Tic A.Ş'yi satın almış olup, yenilenebilir enerji portföyümüzün toplam kurulu gücünü %8,5 büyüterek 103,22 MWp'ye artırmıştır.

TUPRS-AYGAZ: Kısmi bölünme işlemi nedeniyle Tüpraş'ın çıkarılmış sermayesi 250.419.200 TL'den 275.256.514 TL'ye çıkarılacak, Aygaz'ın çıkarılmış sermayesi ise 300.000.000 TL'den 219.800.767 TL'ye azaltılacaktır. Tüpraş'ın 24.837.314 TL nominal değerli artırılan sermayesinin 12.418.655 TL nominal değerli kısmı Koç Holding tarafından devredilen Entek payları karşılığında Koç Holding'e; 12.418.659 TL nominal değerli kısmı ise Aygaz tarafından devredilen Entek payları karşılığında Aygaz ortaklarına tahsis edilecektir.

KONTR: CGE Evaluation firması tarafından yapılan değerlendirme sonucu belirlenen ESG (Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim) Skorumuz 10 üzerinden 7,95 olup, harfli skalada A-'dir.

AKSEN: 25 Ağustos 2022 tarihinde, bahsi geçen ihale kapsamında Kazakistan Enerji Bakanlığı'na bağlı RFC (Financial Settlement Center of Renewable Energy Limited Liability Partnership) ile 15 yıllık kapasite sözleşmesi imzalanmıştır.

GESAN: Şirketimiz, SEYİTLER KİMYA SANAYİ A.Ş.'nin Manisa İli Turgutlu İlçesinde bulunan tesislerine, Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği'nin 5.1.c maddesi kapsamında Çatı Öztüketim Güneş Enerjisi Santrali Anahtar Teslim Projesi için verilen teklif tutarında ilgili firma ile mutabık kalınmış olup, sözleşme aşamasına geçilmiştir. Teklif bedeli vergiler hariç 510.000, -USD'dir. (Beşyüzonbin, Amerikan Doları) (Güncel baz USD/TL kuru ile teklif bedeli 9.256.500, -TL)

PAY ALIM ve SATIM HABERLERİ

MPARK: Şirketimizce 25.08.2022 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 40,28 TL – 40,46 TL (ağırlıklı ortalama 40,36 TL) fiyat aralığından toplam 66.532 TL nominal değerli MPARK payları geri alınmıştır.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı